De meest gestelde vragen Over je urostoma

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

De meest gestelde vragen over een urostoma

Je kan afvalzakjes gebruiken om het gebruikte stomamateriaal in te doen. Een afvalzakje is meestal luchtdicht af te sluiten. Bij een urostoma kan je het beste het stomazakje eerst ledigen in het toilet en nadien weggooien. De afvalzakjes met gebruikte stomamaterialen kunnen met het gewone huisafval in de afvalcontainer weggegooid worden. Het is handig om altijd extra afvalzakjes en stomamateriaal bij je te hebben wanneer je weggaat. 

Je moet je geen zorgen maken als je stoma gaat bloeden tijdens de verzorging. Een stoma bestaat namelijk uit goed doorbloed slijmvlies. Meestal stopt het bloeden wanneer je de stoma even met een nat (koud) gaasje dept. Als je een chemokuur volgt, kan het vaker voorkomen door irritatie van het darmslijmvlies. Neem contact op met een stomaverpleegkundige of arts als het bloeden niet stopt.

 

Voor een urostoma geldt dat deze na de operatie van vorm en grootte verandert. Direct na de operatie is de stoma gezwollen (oedemateus) en moet het geheel nog genezen. Na ongeveer zes tot acht weken heeft de stoma in principe zijn definitieve vorm en grootte. Door diverse oorzaken kan de stoma van vorm en grootte veranderen, bijvoorbeeld verder uitstulpen, opzwellen of juist terugtrekken.

Oorzaken

  • Zwangerschap: hierdoor kan de stoma in de laatste maanden opzwellen of uitpuilen. Na de bevalling verdwijnt dit meestal weer.
  • Sterke gewichtstoename, waardoor de stoma meestal dieper komt te liggen. Door afvallen kan dit te verhelpen zijn.
  • Door ernstige obstipatie kan de stoma opzwellen.
  • Door een parastomale hernia (een breuk rond de stoma) of een prolaps (uitstulping) treedt er een verandering op die niet tijdelijk duurt. Raadpleeg hiervoor je arts of stomaverpleegkundige.
 

Ja, de stoma kan zich naar binnen trekken of abnormaal naar buiten komen.

De stoma trekt naar binnen (retractie)

  • Dit kan gebeuren door sterke gewichtstoename
  • Dit kan ontstaan als complicatie bij het loslaten van de hechtingen of als de hechtingen te vroeg zijn verwijderd

De stoma puilt naar buiten (prolaps)

  • Een prolaps komt eerder voor bij een dubbelloops stoma dan bij een eindstandig stoma
  • Dit kan ontstaan als er geen goede plaatsbepaling is gedaan
  • Dit kan ontstaan als complicatie bij het loslaten van de hechtingen of als de hechtingen te vroeg zijn verwijderd
  • Dit kan ontstaan bij veel spanning op de buik door hoesten, persen en zwaar tillen
  • Heftige peristaltiek door veel en/of harde ontlasting kan de darm laten uitpuilen

Hoe kan je dit voorkomen?

  • Probeer een stabiel gewicht na te streven
  • Voorkom hoge druk op de buikholte, door bij hoesten het gebied rondom de stoma te ondersteunen
  • Wees voorzichtig bij het heffen van zware gewichten of laat eventueel een stomaband aanmeten met een prolapsflap
 

Over het algemeen is in het dagelijks leven de stoma niet extra kwetsbaar. Een lichte duw veroorzaakt geen bloeding. De stoma heeft sterk doorbloed slijmvlies en de bloedvaatjes liggen erg oppervlakkig. Een onverwachte stoot tegen de stoma, door bijvoorbeeld spelen met een kind, kan een kleine bloeding veroorzaken. Wanneer dit niet direct stopt, houd dan enkele minuten een koud kompres tegen de stoma aan. Het bloeden zal dan vanzelf stoppen.

Wanneer je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, kan het langer duren voordat het bloeden stopt. Als er door een stoot toch dieper gelegen bloedvaten worden geraakt en er wel een echte bloeding van de stoma ontstaat, neem dan contact op met je (huis)arts of stomaverpleegkundige.

 

De productie van een urostoma is afhankelijk van de vochtinname. Een urostoma produceert 1 tot 1,5 liter urine per 24 uur. Hierbij is de kleur van de urine van belang. Als de urine geconcentreerd (donker van kleur) is, dan moet je meer gaan drinken.

Om alle afvalstoffen kwijt te raken, moet je minimaal 1 liter per 24 uur urineren. Als ondanks de verhoging van de vochtinname de urine donker van kleur blijft, is het verstandig om contact op te nemen met je behandelende arts of stomaverpleegkundige.

 

Om eetlust en lichaamskracht terug te krijgen, is het goed om te zorgen voor voldoende beweging, een goede nachtrust en aandacht te schenken aan de juiste voeding.

Tips

  • Bouillon is een bekende eetlust-opwekker
  • Neem vaker op de dag kleine maaltijden (6 tot 8 keer per dag)
  • Zorg voor variatie in de maaltijden
  • Eet voldoende eiwitrijke producten, zoals eieren, melk, yoghurt, kwark en vla (eventueel als tussendoortje)

Dit zijn wat algemene adviezen. Neem voor meer advies contact op met een diëtiste.

   

Je mag op je buik slapen als je dit prettig vindt, maar het is wel afhankelijk van je urineproductiepatroon. Wanneer je stoma 's nachts weinig produceert, geeft het geen problemen. Als je stoma 's nachts juist erg productief is, dan is het niet aan te raden om op je buik te slapen.