Het verzorgen van je urostoma

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Verzorging van je urostoma

Een urostoma is een blijvende, ook wel permanente stoma.

Omdat de blaas weggenomen is, of geen functie meer heeft, is er geen reservoir meer voor de opslag van urine. Het stukje dunne darm dat nu stoma is geworden, bevat geen sluitspier  om het lozen van de urine te controleren. De urine loopt de hele dag en nacht uit je stoma. Daarom moet de urine worden opgevangen in een urostomazakje. Dit stomazakje heeft een afvoerkraantje waardoor je het tussentijds kunt ledigen. Doe dit regelmatig zodat het zakje niet te zwaar wordt en kan gaan lekken of loskomen.

In het ziekenhuis gaat de stomaverpleegkundige samen met jou oefenen je stoma zelf te leren verzorgen. Als het je in het begin moeite kost om je stoma te verzorgen, dan kan er ook een thuisverpleegkundige komen die jou gaat helpen.

Daarnaast zul je ook moeten wennen aan je veranderde lichaam. Dit kan je in het begin wat onzeker maken. Een stomaverpleegkundige kan je helpen om te gaan met je veranderde lichaamsbeeld. Het belangrijkste hierbij is dat je weer snel onafhankelijk bent.

Waarom iemand kiest voor een 1-delig of 2-delig systeem, is afhankelijk van de individuele voorkeur en het advies van de stomaverpleegkundige. 

Urostoma 1-delig

Verzorging
Aan de zakjes van een 1-delig systeem is een speciale huidbeschermende kleeflaag bevestigd. Bij dit systeem wordt het opvangzakje rechtstreeks op de huid bevestigd. De huidplaat en opvangzakje zitten aan elkaar vast en zijn niet van elkaar te scheiden. De huidplaat is zeer huidvriendelijk en daardoor is het mogelijk het systeem regelmatig te verwisselen zonder dat er huidirritaties optreden. Wanneer je een gevoelige huid hebt, kan door regelmatig verwisselen huidbeschadiging optreden. In dat geval kan een 2-delig opvangsysteem uitkomst bieden.

Verwisselen
Wanneer je 1-delig opvangmateriaal gebruikt, neem dan om de twee dagen een nieuw zakje. Dit kan voor of na het douchen gebeuren. De beste tijd om dit te doen is 's morgens, voordat je hebt gedronken en er weinig urineproductie is. De rest van de dag kan je het zakje via een kraantje ledigen. Je kunt het zakje ledigen als deze voor 1/3 gevuld is.

Urostoma 2-delig

Verzorging
Het 2-delig systeem bestaat uit een losse huidplaat met een huidbeschermende kleeflaag waar een passend opvangzakje op bevestigd wordt. Huidplaat en opvangzakje zijn te scheiden. Het is dus mogelijk het opvangzakje te verwisselen zonder dat de huid belast wordt; de huidplaat blijft namelijk twee dagen op de huid zitten.

Verwisselen
Wanneer je 2-delig opvangmateriaal gebruikt, dan kan de huidplaat twee dagen blijven zitten. Het zakje moet elke dag verwisseld worden. De rest van de dag kan je het zakje via een afvoerkraantje aan de onderkant ledigen.

Douchen en in bad gaan

Je kan gewoon een douche of bad nemen met een stomazakje. De meeste zakjes zijn voorzien van een waterafstotend “non-woven” laagje. Sommige stomadragers verschonen het zakje na het douchen of baden, omdat dit een veiliger gevoel geeft. Het gebruik van badolie kan de kleefkracht van de plak aantasten. Een urostoma produceert continu, waardoor het ook lastiger is om zonder zakje te douchen of te baden.