Alle informatie over een urostoma

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Alles over een urostoma

Een urostoma is een stoma die wordt gemaakt van een stukje dunne darm. Het stukje darm wordt aan een zijde met de twee urineleiders verbonden. Het andere uiteinde wordt aan je buikwand gehecht. Het stukje darm kan nog steeds samentrekken, waardoor de urine naar buiten komt. Bij een urostoma is er geen sluitingsmechanisme. Hierdoor loopt urine bijna continu in het stomazakje.

B. Braun heeft verschillende oplossingen voor mensen met een urostoma. Jij bepaalt samen met de stomaverpleegkundige wat het beste bij jou past. Dit kan je in de loop van de tijd nog veranderen. De oplossingen zijn:

Elke oplossing heeft een draaiend afvoerkraantje aan de onderzijde van het zakje. Hierdoor is het zakje eenvoudig te openen en te ledigen. Het kraantje heeft een duidelijke open- en dichtstand en een anti-druppelsysteem.

Je krijgt een urostoma als je blaas is weggehaald of niet meer werkt. Redenen hiervoor zijn:

  • Blaaskanker
  • Aangeboren afwijkingen aan de blaas, bijvoorbeeld spina bifida
  • Ontstekingen van de blaaswand

 

In principe kan je met een stoma normaal functioneren. Het hebben van een stoma brengt wel grote veranderingen met zich mee. Voor de operatie maak je al een spannende periode door. Na de operatie zal je merken dat er een en ander is veranderd, je lichaam, je hygiënische gewoontes, je emoties.

Om dit allemaal weer een beetje op orde te krijgen, zal je al deze veranderingen moeten verwerken en inpassen in je leven.

Een grote verandering is dat je je urine niet meer op kunt houden en niet binnen je lichaam kunt verzamelen. Dit houdt in dat je opvangmateriaal moet gebruiken, namelijk een stomazakje. Er volgt een intensieve periode waarin je het aanbrengen van dit opvangmateriaal moet eigen maken. Dit gaat allemaal niet ineens, je zelfvertrouwen wordt groter naarmate je handeling een gewoonte worden. Steun en begrip uit je directe omgeving kunnen je daar erg bij helpen.

Je lichaam zal er na de operatie ook anders uitzien. Om dit goed te verwerken, heb je tijd nodig. Dit is een emotionele tijd voor jou en je directe omgeving. In het begin zal je moeten aanpassen, zoals het regelmatig controleren of het zakje geledigd of vervangen moet worden. En je moet er altijd aan denken reservemateriaal mee te nemen zodat je je colostoma, indien nodig, onderweg kan verzorgen. Deze periode kost extra tijd, energie en inspanning, maar met de hulp van je naasten en de stomaverpleegkundige en/of thuisverpleegkundige zal dat best lukken.

De verschillende soorten oplossingen

Aan de zakjes van een 1-delig opvangsysteem is een speciale huidbeschermende kleeflaag bevestigd. Bij dit systeem wordt het opvangzakje met aftapkraantje rechtstreeks op de huid bevestigd. De huidplaat (A) en opvangzakje (B) zitten aan elkaar vast en zijn niet van elkaar te scheiden. De huidplaat is zeer huidvriendelijk en daardoor is het mogelijk het systeem regelmatig te verwisselen zonder dat er huidirritatie optreedt. Wanneer je een gevoelige huid hebt, kan door het regelmatig verwisselen huidbeschadiging optreden. In dat geval kan een tweedelig opvangsysteem uitkomst bieden.

Voor de nacht kan er met een universele connector een nachtopvangzak met extra opvangcapaciteit worden aangesloten. Het zakje is voorzien van een anti-reflux systeem om te voorkomen dat urine terugstroomt.

Het 2-delig opvangsysteem bestaat uit een losse huidplaat (A) met een huidbeschermende kleeflaag waar een passend opvangzakje met aftapkraantje (B) op bevestigd wordt. De huidplaat en het zakje zijn te scheiden. Het is dus mogelijk het opvangzakje te verwisselen zonder dat de huid belast wordt; de huidplaat blijft namelijk twee à drie dagen op de huid zitten. 

Voor de nacht kan er met een universele connector een nachtopvangzak met extra opvangcapaciteit worden aangesloten. Het zakje is voorzien van een anti-reflux systeem om te voorkomen dat urine terugstroomt.

Personaliseer je stomamateriaal

Je kunt kiezen uit een beige of transparant zakje. Met een transparant zakje kan je heel makkelijk je stoma en de inhoud van het zakje controleren. Een beige zakje is ondoorzichtig en zorgt daardoor voor totale discretie. 

Het is belangrijk dat de opening van de huidplaat de juiste maat heeft. Deze kan je zelf knippen of je kan gebruik maken van huidplaten die een voorgeknipte opening hebben.

Je knipt je huidplaat met behulp van een stomamal. Deze moet je regelmatig aanpassen als je merkt dat de opening te groot wordt. Als de opening namelijk te groot is uitgeknipt, komt de huid in contact met ontlasting. Hierdoor kan er huidbeschadiging optreden.

Een vlakke huidplaat wordt gebruikt wanneer de stoma mooi boven de huid komt (1 á 2 cm).  

Een bolle huidplaat, ook wel convex genoemd, is bedoeld voor een stoma onder huidniveau of in een plooi. Als een stoma te laag ligt, kunnen er makkelijk lekkages ontstaan en kan de ontlasting onder de plaat komen. Een convex huidplaat duwt de stoma omhoog, waardoor dit minder snel gebeurt.

Een vlakke huidplaat is soepeler dan een convexe huidplaat. Soms kan je bij lekkages eventueel accessoires gebruiken in combinatie met een vlakke huidplaat in plaats van over te schakelen naar een convexe huidplaat. Heb je vragen over je materiaal? Laat je dan adviseren door je stomaverpleegkundige of bandagist.