Lekkage en huidproblemen bij een urostoma

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Lekkage van de urostoma

Een lekkage van je stomamateriaal is erg vervelend. Bij regelmatig optreden van lekkages is het belangrijk om samen met je stomaverpleegkundige naar de oorzaak te zoeken.

Oorzaken lekkage

De meest voorkomende oorzaken van een lekkage zijn:

  • Niet goed passend stomamateriaal
  • Huidirritatie
  • Stoma op huidniveau
  • Ingetrokken stoma
  • Huidplooien
  • Gewichtstoename of -verlies
  • Oplossingen voor een stomalekkage

Oplossingen voor een stomalekkage

Omdat er zo veel verschillende oorzaken van lekkage kunnen zijn, is er geen pasklare oplossing. Zo kan een 1-delig systeem bij plooien uitkomst bieden, omdat het door de soepelheid van het systeem de contouren van het lichaam volgt. Een systeem met een bolle huidplaat (convexe huidplaat) kan bij een ingetrokken stoma een oplossing zijn.

Ook hulpmiddelen als pasta (een soort ‘plamuur’) of pastaringen kunnen helpen om kuiltjes en/of plooien op te vullen om zo lekkages te voorkomen. Ons advies is om niet zelf allerlei dingen te gaan proberen, maar om samen met je stomaverpleegkundige naar een passende oplossing te zoeken.

Huidproblemen

Het kan voorkomen dat de huid rondom je urostoma rood wordt of geïrriteerd is. Ook kan je last hebben van lekkages. Dit zijn twee stomagerelateerde problemen die vaak oorzaak en gevolg van elkaar zijn. Want voortdurende lekkages veroorzaken huidproblemen. En door huidproblemen waardoor de huid vochtig wordt kan het stomamateriaal minder goed kleven waardoor je weer lekkages krijgt.

Stomamateriaal wat goed aansluit

Urine is irriterend voor de huid. Om lekkages te voorkomen, is het belangrijk dat je huidplaat goed aansluit aan je stoma, er mag geen huid onbedekt blijven rondom je stoma. Wanneer de opening in de huidplaat te klein is, knip deze dan iets bij. Als de opening te groot is, neem dan een nieuwe huidplaat die wel goed aansluit. Ook kan de urine de huidplaat rondom de stoma aantasten. Hierdoor kan ook lekkage en irritatie ontstaan. Houd dit goed in de gaten. De omvang van je stoma kan veranderen, controleer regelmatig of de opening er nog goed omheen past. Als de huidplaat vaak wordt aangetast door urine, waardoor de huid irriteert, overleg dan met je stomaverpleegkundige of je een dikkere huidplaat of een ander systeem nodig hebt.

Ook al kan je de urine met het afvoerkraantje laten weglopen, toch moet je het stomamateriaal regelmatig verwisselen. Zo zorg je voor een gezonde huid. Vervang daarom je stomamateriaal om de twee dagen.

Accessoires ter voorkoming van huidproblemen

Helaas kun je ook huidproblemen krijgen als je de materialen goed gebruikt. Als je last hebt van huidproblemen, kun je in overleg met je stomaverpleegkundige de volgende accessoires gebruiken:

Huidherstellende poeder/hydrocolloïdpoeder
Een herstellende poeder kan gebruikt worden bij een vochtige huid of bij slijmvliesaandoeningen. Als je huid zo geïrriteerd is dat de open huid vocht afgeeft, kan je ook poeder gebruiken. Het poeder beschermt de huid tussen de stoma en het opvangmateriaal. Het poeder moet dun worden aangebracht. Strooi wat poeder op de huid waar je huidproblemen hebt en veeg het extra aan poeder voorzichtig weg met een gaasje.

Huidbeschermende crèmes/barrièrecrèmes
Het is normaal dat de huid een beetje rood is wanneer je de huidplaat verwijderd. Als de roodheid niet wegtrekt of de huid gevoelig aanvoelt, dan kan je een huidbeschermende crème gebruiken. Je mag maar een klein beetje van deze crème aanbrengen. Deze crème wordt voorzichtig in de huid gewreven totdat deze stroef aanvoelt. Deze crèmes werken alleen op een droge huid.

Huidbeschermende film/barrièrefilm
Deze barrièrefilm gebruik je om een extra laagje te vormen op de huid. Je huid wordt hierdoor beschermd tegen urine en kleeflaag van je plaat.