Weer aan het werk Met een ileostoma

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Ileostoma en werken

Werken met een ileostoma kan, maar is soms niet mogelijk. Dit is erg afhankelijk van de persoonlijke situatie en de reden waarom de stoma is aangelegd. Na de aanleg van een colostoma hervat ruim de helft van de mensen het werk volledig. Ongeveer 25% gaat parttime werken en 25% wordt werkonbekwaam verklaard.

Contact met collega's

Tussentijds contact met collega’s maakt terugkeren op je werk vaak gemakkelijker. Openhartig zijn over je stoma en collega's inlichten over dat wat je zelf kwijt wilt, is een persoonlijke keuze. Dit hangt natuurlijk ook af van je werkomstandigheden. Als je het zelf belangrijk vindt, kan je jouw collega’s inlichten dat je een stoma hebt. Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat je geen controle hebt over gasvorming en eventuele windjes. 

Vermoeidheid 

Vermoeidheid is een veel gehoorde klacht. Het is belangrijk dat je weer bent hersteld van de operatie die je hebt ondergaan. Werken wordt weer mogelijk als je fit bent en goed met je stoma om kan gaan. Bespreek met je leidinggevende en/of bedrijfsarts de mogelijkheid om bijvoorbeeld met halve werkdagen te beginnen.

Heffen/tillen

Het is verstandig om geen te zware lasten te tillen, omdat een té grote druk op de buikwand de aanleiding kan geven tot een breuk (hernia) rond de stoma. Dit kan je bespreken met je leidinggevende en/of bedrijfsarts. Aangepast werk of een aanpassing in het toilet om je stoma te verzorgen kunnen oplossingen bieden.

Werkplek

Wanneer je een rectumamputatie hebt ondergaan, kan een aangepaste stoel een oplossing bieden om het zitcomfort te verhogen. In hoeverre aanpassingen nodig zijn, hangt natuurlijk ook af van de werkzaamheden die je verricht. 

Het verzorgen van mijn stoma op mijn werk

Je stoma kan je verzorgen op het toilet. Meestal is daar een kraantje en een afvalbak met deksel. Op damestoiletten zijn deze meestal aanwezig, in de herentoiletten niet altijd. Het is handig om op je werkplek wat stomamateriaal op voorraad te hebben, zodat je dit niet iedere dag hoeft mee te nemen.

Waar laat ik mijn gebruikte stomazakjes?
Je kunt gewone afvalzakjes gebruiken om het materiaal in te doen. Een afvalzakje is meestal luchtdicht af te sluiten. De afvalzakjes met gebruikte stomamaterialen kunnen met het gewone huisafval in de afvalcontainer weggegooid worden.