Vrije Tijd en hobby's met een ileostoma

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Ileostoma en hobby's

Sporten en bewegen

Bijna alle sporten kunnen beoefend worden. Voorzichtigheid is geboden bij contactsporten, zoals karate en boksen. De stoma mag niet beschadigd worden door een slag of stoot. Bij krachtsporten is aanbevolen om dit de eerste zes weken na de operatie niet te doen. Bij tillen komt er namelijk teveel druk op de buikwand te staan en kan er een breuk ontstaan. De darmen kunnen dan voor de buikspieren komen te liggen. 

Fietsen en wandelen

Het hebben van een ileostoma is geen belemmering om te fietsen of te wandelen. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je zoals bij iedere buitenactiviteit extra materiaal moet meenemen. Door bewegen komen de darmen op gang. Zorg dat, voordat je op de fiets stapt, je het zakje hebt leeggemaakt.

Sauna

Je kan met je stomamateriaal een bezoek aan de sauna brengen. De huidplaat gaat meestal beter hechten aan de huid door de warmte van je lichaam. Door veel transpireren kan de huidplaat ook eerder los komen. Het is verstandig om hier op te letten en het zakje te verwisselen na een saunabezoek. De ervaring verschilt van stomadrager tot stomadrager, dus neem voldoende stomamateriaal mee. Als je de sauna ook bezocht voordat je een stoma had, raden we aan om dit gewoon nog steeds te blijven doen. Het is verstandig om de eerste keer naar een privé sauna te gaan om er je vertrouwen op te bouwen. 

Zwemmen

Je kan gewoon gaan zwemmen met je stomamateriaal. Je kan eventueel kiezen voor een kleiner zakje, omdat dit minder zichtbaar is onder badkleding. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat deze zakjes eerder vol zijn en vaker veranderd moeten worden. Wanneer je dat liever niet doet, kan je ook het normale zakje laten zitten.

Overige tips voor zwemmen met een ileostoma

  • De filter op je stomazakje moet je afplakken met de bijgeleverde sticker. Als het filter nat wordt, werkt deze niet meer zoals het hoort.
  • Een stoma is minder zichtbaar wanneer je donkere, bedrukte badkleding draagt. Voor de dames zijn er badpakken met plooien of tankini’s met een rimpelige stof of een druk patroon. Voor de heren is een boxershort met binnenbroek handig.
  • Bellawear is een webwinkel die speciale badkleding voor stomadragers ontwerpt en verkoopt. Klik hier voor meer informatie
  • Tip van een stomadrager: ga eerst eens een half uur in bad liggen met het stomamateriaal op de buik om te kijken hoe je dit ervaart.

Diepzeeduiken

Je kunt naast zwemmen, gerust gaan diepzeeduiken. Het stomazakje kan zich vullen zonder problemen. Als het stomazakje een filter heeft, dan is het raadzaam om deze af te plakken met de bijbehorende sticker. Als de filter vochtig wordt, vermindert de werking.