Relaties en sociale contacten Met een ileostoma

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Ileostoma en sociale contacten

Ook na de operatie voor een ileostoma is een normale omgang met je partner en omgeving geen probleem. Hoe en wanneer dit weer volledig kan, hangt af van het type operatie dat je hebt ondergaan. 

Hoe zal mijn partner reageren? 

Een operatie waarbij een stoma aangelegd wordt, is een grote en ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner. Daarom is het belangrijk dat, vanaf het eerste informatiemoment over de operatie en aanleg van de stoma, je partner er zoveel mogelijk bij betrokken is. Jij en je partner moeten beiden wennen aan de gewijzigde situatie en jouw veranderde lichaam. Dit vraagt om wederzijds begrip. Het gewenningsproces kost tijd. Vooral door er in alle openheid met elkaar over te praten, kan je samen veel overwinnen.

Invloed op intimiteit en seksualiteit 

Na de operatie heb je niet meteen zin in seks. Aandacht, intimiteit, vertrouwen en tederheid zijn vaak veel belangrijker. Iedereen heeft daarin zijn of haar eigen proces. Het is wel belangrijk dat je met je partner praat over wat er in een later stadium bij je speelt, wat je bezighoudt en waar je bang voor bent. Je vindt meestal samen met je partner jouw weg daarin. Daardoor leer je weer opnieuw houden van je lichaam en op een andere manier intiem te zijn. De rest komt dan vanzelf. Wanneer je met vragen zit en erover wilt praten, aarzel dan niet om er met je stomaverpleegkundige of behandelende arts over te praten. Het praten met lotgenoten kan ook eventueel bevrijdend werken.

Hoe vertel ik het anderen? 

Aan iemand vertellen dat je een stoma draagt, hangt af van de relatie die je met diegene hebt. Aan mensen die dichtbij je staan, is het aan te raden om te vertellen dat je een stoma hebt of gaat krijgen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je gezin, familie, vrienden en/of collega’s. Door vrijuit over je stoma te praten, krijgen alle betrokkenen de kans om te wennen aan de nieuwe situatie en kunnen zorgen en/of problemen met elkaar worden besproken. Op deze manier vind je ook steun bij elkaar en voel je jezelf meer op je gemak. 

Hierbij is het ook goed om te bedenken dat er geen enkele reden is om je te schamen. Door erover te praten, ga je ook merken dat veel mensen in je omgeving weten wat een stoma is en hiervoor ook veel begrip kunnen opbrengen. Dit wil echter niet zeggen dat je iedereen op de hoogte moet brengen dat je een stomadrager bent. Mensen met wie je een oppervlakkige relatie hebt, hoeven dit niet te weten. Erover praten kan en wellicht dat je hierdoor in je omgeving mensen tegenkomt die al jaren een stoma hebben zonder dat je dat wist.

Kan je mijn stoma ruiken? 

Als je klaar bent om weer naar vrienden, bioscoop of uit eten te gaan, dan heb je al een grote drempel overwonnen. Bang voor geurtjes hoef je niet te zijn. Zorg er wel voor dat je de dag ervoor iets eet wat weinig gasvorming geeft. Zorg altijd dat je voor de zekerheid extra stomamateriaal meeneemt.

Wanneer je een 2-delig systeem gebruikt, controleer dan:

  • of er geen ontlasting zit tussen de ring en het zakje
  • of het zakje goed sluit op de huidplaat 
  • of er geen ontlasting onder de huidplaat zit

De filters zijn tegenwoordig van goede kwaliteit en laten de gassen geurvrij passeren. Heb je zelf nog de bevestiging nodig dat de stoma geen geur verspreid, dan kan je ook nog een anti-geurcapsule in het zakje doen. Dit neutraliseert de geur van ontlasting