De juiste kleding met een ileostoma

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Ileostoma en kleding

Een stoma hoeft je kledingkeuze niet te beïnvloeden. Vlak na de operatie kan kleding nog strak zitten of pijn doen aan de operatiewond, maar zodra je voldoende bent hersteld, kan je jezelf weer kleden zoals je gewoon bent. Je hoeft geen ruimvallende kleding te dragen. Met goed en plat stomamateriaal kan je alle kleding dragen, van strak tot wijd. Het is aan jou om te beslissen wat je wilt dragen. Kies daarom altijd iets waar je jezelf prettig en zelfverzekerd bij voelt.

Plaatsbepaling

De stomaverpleegkundige zal voor de operatie in overleg met de arts de plaats bepalen op je buik en aanduiden waar de stoma het beste komt. Bij de plaatsbepaling wordt, als dat mogelijk is, rekening gehouden met hoe je een broek of rok draagt. Stomamateriaal is in de meeste gevallen niet direct zichtbaar onder de kleding. De huidige stomazakjes zijn van soepel materiaal gemaakt, waardoor ze zich aan de vorm van het lichaam aanpassen. Onder strakke kleding kan het materiaal sóms zichtbaar zijn als het zakje te vol is. 

Keuze 1- of 2-delig systeem

Een 1-delig systeem gaat direct over de stoma, is soepeler en ligt platter op de buik. Een 2-delig systeem bestaat uit een huidplaat waarop een zakje bevestigd wordt en zal altijd iets hoger uitkomen. Maar ook daar worden steeds verbeteringen aangebracht. Bij goed gebruik zal het zakje nauwelijks onder de kleding te zien zijn.

Tips

Kleding van soepel vallende stof of met een leuke print leidt af van de stoma. Verschillende kledingwinkels zijn gespecialiseerd in kleding en toebehoren voor mensen met een stoma. Veel stomadragers gebruiken bovendien hun eigen creativiteit om kleding beter passend te maken. Zo kan je bijvoorbeeld de aandacht van de buik afleiden door met leuke accessoires rond de hals te werken.