Proefpakket stomamateriaal

Urostoma

Alles over urostoma

Een urostoma is een stoma die wordt gemaakt van een stukje dunne darm. Het stukje darm wordt aan een zijde met de twee urineleiders verbonden. Het andere uiteinde wordt in je buikwand gehecht en met een ongevouwen randje in de huid vastgehecht. Bij een urostoma is er geen sluitingsmechanisme. Hierdoor loopt urine bijna continu in het opvangmateriaal.

B. Braun heeft verschillende oplossingen voor mensen met een urostoma. Jij bepaalt samen met de stomaverpleegkundige, wat het beste bij jou past. Dit kan je in de loop van de tijd nog veranderen. De oplossingen zijn:

Elk stomzakje heeft een kraantje aan de onderzijde van het zakje. Hierdoor is het zakje eenvoudig te openen en te ledigen. Het kraantje heeft een duidelijke open- en dichtstand en een antidruppelsysteem.

Je krijgt een urostoma als je blaas is weggehaald of niet meer werkt. Redenen hiervoor zijn:

  • Blaaskanker
  • Aangeboren afwijkingen aan de blaas, bijvoorbeeld spina bifida
  • Ontstekingen van de blaaswand

 

In het ziekenhuis gaat de stomaverpleegkundige samen met jou oefenen je stoma zelf te leren verzorgen. Je kan na de operatie verzwakt zijn. Als het je in het begin moeite kost om je stoma te verzorgen, dan kan er ook een thuisverpleegkundige komen die jou in het begin gaat helpen.

Daarnaast zul je ook moeten wennen aan je veranderde lichaam. Dit kan je in het begin wat onzeker maken. Een stomaverpleegkundige zal je helpen om om te gaan met je veranderde lichaamsbeeld. Het belangrijkste hierbij is dat je weer snel onafhankelijk bent.

Je kan de urostoma zittend of staand verzorgen, afhankelijk van de plaats waar de stoma is aangebracht. Je kan hierbij gebruik maken van een spiegel. De verzorging wordt aangeraden te doen in de ochtend na het douchen, want op dat moment is er minder afvloei van urine. Uiteraard mag je ook zelf bepalen wat voor jou het handigste tijdstip is. 

De verschillende soorten oplossingen

Aan de zakjes van een 1-delig opvangsysteem is een speciale huidbeschermende kleeflaag bevestigd. Bij dit systeem wordt het opvangzakje met aftapkraantje rechtstreeks op de huid bevestigd. De huidplaat (A) en opvangzakje (B) zitten aan elkaar vast en zijn niet van elkaar te scheiden. Dit zorgt ervoor dat men een heel soepel systeem creëert dat aangenaam is om te dragen. De huidplaat is zeer huidvriendelijk en daardoor is het mogelijk het systeem regelmatig te verwisselen zonder dat er huidirritatie optreedt. Wanneer je een gevoelige huid hebt, kan door het regelmatig verwisselen huidbeschadiging optreden. In dat geval kan een tweedelig opvangsysteem uitkomst bieden.

Voor de nacht kan er met een universele connector een nachtopvangzak met extra opvangcapaciteit worden aangesloten. Het zakje is voorzien van een anti-reflux systeem om te voorkomen dat urine terugstroomt. Ook voor overdag kan men gebruik maken van dagopvangzakken voor extra opvangcapaciteit.

Het 2-delig opvangsysteem bestaat uit een losse huidplaat (A) met een huidbeschermende kleeflaag waar een passend opvangzakje met aftapkraantje (B) op bevestigd wordt. De huidplaat en het zakje zijn te scheiden. Het is dus mogelijk het opvangzakje te verwisselen zonder dat de huid belast wordt; de huidplaat blijft namelijk twee dagen op de huid zitten. 

Voor de nacht kan er met een universele connector een nachtopvangzak met extra opvangcapaciteit worden aangesloten. Het zakje is voorzien van een anti-reflux systeem om te voorkomen dat urine terugstroomt. Ook voor overdag kan men gebruik maken van dagopvangzakken voor extra opvangcapaciteit.

Personaliseer je stomamateriaal

Je kunt kiezen uit een beige of transparant zakje. Met een transparant zakje kan je heel makkelijk je stoma en de inhoud van het zakje controleren. Een beige zakje is ondoorzichtig en zorgt daardoor voor totale discretie. 

Het is belangrijk dat de opening van de huidplaat de goede maat heeft. Deze kan je zelf knippen of je kan gebruik maken van huidplaten die van een voorgeknipte opening zijn voorzien.

Je knipt je huidplaat met behulp van een mal. Deze moet je regelmatig aanpassen als je merkt dat de opening te groot wordt. Als de opening namelijk te groot is geknipt, komt de huid in contact met ontlasting. Hierdoor kan de huid beschadigd raken. Idealiter knipt men de huidplaat 2 mm groter dan de stoma zelf. Let op: de stoma is niet altijd rond.

Een huidplaat bestaat uit hydrocolloïd. Hydrocolloïd een kleefmiddel met absorberend vermogen. Het past de kleefkracht aan op de vochtigheid van de huid en geeft bijna nooit huidproblemen of allergiën.

Een bolle huidplaat, ook wel convex genoemd, is bedoeld voor een stoma onder huidniveau of in een kuil. Als de stoma te laag ligt, kunnen er makkelijk lekkages ontstaan en kan de ontlasting onder de plak komen. Een convexe huidplaat duwt de stoma omhoog, waardoor dit minder snel gebeurt.