Proefpakket stomamateriaal

Dagelijks leven met een stoma

Een stoma hoeft je kledingkeuze niet te beïnvloeden. Vlak na de operatie kan kleding nog strak zitten of pijn doen aan de operatiewonde, maar zodra je voldoende bent hersteld, kan je jezelf kleden zoals je gewoon bent. Je hoeft geen ruimvallende kleding te dragen. Met het goede en platte stomamateriaal van nu kan je alle kleding dragen, van strak tot wijd. Het is aan jou om te beslissen wat je wilt dragen. Kies voor kleding waar je jezelf prettig en zelfverzekerd in voelt. Drukke prints kunnen een stomazakje camoufleren. Een leuke accessoire kan de aandacht van je buik wegtrekken (zoals een leuke halsketting, strikje of bril).

Het hebben van een stoma is geen belemmering om te sporten. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je, zoals bij iedere activiteit, extra materiaal meeneemt. Door bewegen komen de darmen op gang. Zorg dat je, voordat je gaat sporten, je zakje hebt leeg gemaakt of hebt verwisseld.

Wel is voorzichtigheid geboden bij contactsporten, zoals karate en boksen. De stoma mag niet beschadigd worden door een slag of stoot. 

Bij krachtsporten is aanbevolen om dit de eerste zes weken na de operatie niet te doen. Bij tillen komt er namelijk teveel druk op de buikwand te staan en kan er een breuk ontstaan. De darmen kunnen dan voor de buikspieren komen te liggen.

Je kunt met je stomamateriaal gaan zwemmen. Voor een stoma zijn er mini stomazakjes. Omdat ze klein zijn, zijn ze minder zichtbaar onder je badkleding. Je moet je wel realiseren dat deze zakjes eerder vol zijn en vaker geledigd of verwisseld moeten worden. Als je dit vervelend vindt, kan je ook je normale, grotere zakje laten zitten. 

Zit er een filter op je zakje, dan moet je deze afplakken met de bijgeleverde sticker. Als de filter nat wordt, werkt deze namelijk niet goed meer. 

Een stoma is minder zichtbaar als je donkere, bedrukte badkleding draagt. Voor de dames zijn er badpakken met plooien of tankini’s met een rimpelige stof of een druk patroon. Voor de heren is een boxershort met binnenbroek handig. 

Tip van een stomadrager: ga eerst eens een half uur in bad liggen met het stomamateriaal op de buik om te ervaren hoe het gaat.

Je kunt met een stoma op vakantie. Probeer eerst eens een weekendje weg of een korte vakantie. Als je jezelf zeker voelt en gewend bent aan het hebben van een stoma, kan je zelfs een verre reis maken. Een goede voorbereiding is dan erg belangrijk. 

  • Met een medische verklaring mag je bij sommige vliegmaatschappijen extra reisbagage meenemen. Informeer voordat je op reis gaat bij je vliegmaatschappij wat de mogelijkheden zijn voor extra baggage (dit verschilt per maatschappij).
  • Neem 1,5 tot 2 keer zoveel stomamateriaal mee dan je normaal zou gebruiken
  • Verdeel je stomamateriaal over de verschillende koffers en de handbagage
  • Laat huidplaten niet te warm worden (bus, auto, hotelkamer) en bewaar deze eventueel in een koeltas
  • Noteer belangrijke telefoonnummers, zoals van het nummer van je stomaverpleegkundige en de leverancier van stomamateriaal
  • Neem voor alle zekerheid stomazakjes mee die je aan de onderkant kunt ledigen
  • Neem ORS (Oral Rehydration Salt) mee voor het geval je diarree krijgt
  • Let erop dat je voldoende drinkt
  • Als je op vakantie wilt irrigeren, gebruik hiervoor dan flessenwater. De kwaliteit van het kraantjeswater is in de meeste landen onvoldoende.
  • Heb je toch te weinig stomamateriaal meegenomen? De producten van B. Braun zijn in de meeste landen verkrijgbaar. Neem contact met onze klantendienst op om je hierbij te helpen.