ZELFSONDAGE BIJ KINDEREN

Test gratis een van onze sondes!

Vraag een gratis proefpakket aan.

Klik hier voor een gratis proefpakket

Zelfsondage bij kinderen

Zelfsondage bij kinderen

Kinderen met blaasproblemen (neurogene blaasdisfunctie) kunnen worden gesondeerd door ouders/verzorgers of een professionele zorgverlener. Belangrijk is dat er zo steriel mogelijk wordt gesondeerd. Dit kan prima met de Actreen® sondes, omdat door de handige verpakking en de wijze van openen de sonde in principe niet hoeft te worden aangeraakt. Na een zorgvuldige training van een continentie verpleegkundige kunnen ouders hun eigen kind sonderen.

De leeftijd waarop een kind zelf begint met sonderen, hangt af van de eigen ontwikkeling en zelfvertrouwen.

Voor jonge kinderen en baby's heeft B.Braun Actreen® sondesmet een diameter van 2,0 - 2,7 mm (charrière 06 - charrière 08).

Waarom sonderen?

Waarom sonderen?

Samen met je arts is er besloten dat je gaat sonderen. Dat kan nodig zijn om verschillende redenen:

  • Je kan je blaas niet goed leegplassen, waardoor een blaasontsteking en urineretentie ontstaat. 
  • Je kan je plas niet goed ophouden. 

Het is beter voor je blaas en voor je nieren dat er geen plas achterblijft in de blaas. Met een sonde kan je je blaas helemaal leegmaken. 

Zelfsondage bij jongens
Voor jongens van 8 tot ongeveer 10 jaar is een sondelengte van 20 centimeter meestal voldoende. Zodra jongens in de puberteit komen, kunnen ze op een volwassensonde gaan gebruiken. De Actreen® Hi-Lite Cath, is 41 centimeter lang. 

Zelfsondage bij meisjes
Voor meisjes is er een mini-sonde beschikbaar met een lengte van slechts 9 centimeter (zonder connector). Ook is er een sonde beschikbaar in charriere 6 met een lengte van 20 centimeter. 

Advies charrière

Advies charrière per leeftijd

Leeftijd Charrière
0 tot 1 jaar Ch 6-8
1 tot 8 jaar Ch 8-10
8 tot 12 jaar Ch 10-12 
12 jaar en ouder Ch 12-14

Aanleren van zelfsondage

Aanleren van zelfsondage bij kinderen

Zelfsondage is eenvoudig aan te leren. Dit gebeurt meestal in een ziekenhuis samen met een continentieverpleegkundige. Daarom kom je meestal een dag naar het ziekenhuis om te oefenen: eerst op een pop en daarna bij jezelf.  Dit noemen we 'Clean Intermittent Catheterisation', ook wel 'CIC' genoemd. Het is belangrijk dat je schoon werkt om een blaasontsteking te voorkomen. 

Gratis sondes testen

Aanbod eenmalige sondes voor kinderen

Er zijn verschillende eenmalige Actreen® sondes voor kinderen beschikbaar.
Klik hier voor een actueel productoverzicht of ontvang een gratis Actreen® proefpakket. Wil je een eenmalige sonde voor je kind testen? Let dan goed op het kiezen van de juiste charrièremaat.

Overige SondeWiki onderwerpen