Sondes Eenmalige sonde

Test gratis een van onze sondes!

Vraag een gratis proefpakket aan.

Klik hier voor een gratis proefpakket

Wanneer sondeer ik mezelf?

Wat is een eenmalige sonde?

Een eenmalige sonde is een sonde die wordt gebruikt om de blaas eenmalig volledig te ledigen. De urine die via de sonde in de blaas komt, wordt opgevangen in een opvangzak of gaat rechtstreeks in het toilet. 

De eenmalige sonde is een kunststof buisje dat via de plasbuis in de blaas wordt gebracht. Door het buisje kan de blaas eenvoudig worden geledigd. Het ledigen van je blaas met een eenmalige sonde leer je van een (continentie)verpleegkundige of arts.

Gebruik en frequentie

Wanneer gebruik je een eenmalige sonde?

Als je de blaas niet zelf kan ledigen door te plassen, moet je jezelf meerdere malen per dag sonderen. Dit doe je met een eenmalige sonde. Als de blaas volledig geledigd is, verwijder je de sonde.

Jezelf sonderen kan overal: thuis, onderweg, waar dan ook. Als je moeite hebt met het inbrengen van de sonde, kan een verpleegkundige of iemand in de thuiszorg je ook helpen. Als je niet meer zelf kunt plassen, is vier tot zes keer sonderen per dag noodzakelijk. De hoeveelheid urine mag per sondage niet meer dan 500 ml zijn. Als dat wel het geval is, moet je een keer extra sonderen.

Verschillen tussen de producten

Verschillen tussen de producten

Een eenmalige sonde is er in verschillende soorten. De continentieverpleegkundige overlegt samen met jou welke eenmalige sonde bij jouw levensstijl past. 

Maten
Een groot verschil zit in de diameter van de eenmalige sonde, ook wel charrière genoemd. Charrière 12/14 zijn de meest gebruikte sondematen voor zowel mannen als vrouwen. Voor kinderen ligt dit anders: daar komen de charrièrematen 6, 8 en 10 het meeste voor.

Opvangzak
Bepaalde eenmalige sondes in het assortiment zijn uitgerust met een urine-opvangzak. Hierdoor kan je jezelf sonderen, ook wanneer er geen toilet in de buurt is. Door een anti-reflux klep kan de urine niet uit de zak terugvloeien na het sonderen.

Direct gebruiksklaar
Alle Actreen® producten van B. Braun zijn direct gebruiksklaar: de coating hoeft niet met water of gel worden glad gemaakt. 

Keuze van de juiste sonde

Hoe kies je de juiste eenmalige sonde?

Er zijn verschillende eenmalige Actreen® sondes beschikbaar voor zelfsondage.
Klik hier voor een actueel productoverzicht of ontvang een gratis Actreen® proefpakket.

Overige SondeWiki onderwerpen